To check whether the number is prime or not Question 1: Is 881 is a prime number? Solution: The approximate sq root of 881 is 30. To test whether the number is prime or not we will test divisibility of given number by prime numbers less than 30. Here prime number less than 30 are

Number system is most important section of quantitative aptitude for bank exams. while quite a few students actually go numb on seeing a problem on number system. there is no way to escape from this topic as not only does it forms the foundation of good knowledge of quant but also has good numbers of question

Relative speed is the phenomena that we observe daily whenever two objects are moving simultaneously. Suppose you are travelling in train an there is second train coming in opposite direction on a parallel track. It seems second train is moving much faster than it actually is. On the other hand I you are travelling in

Example 1: Ram has a run up of 100 m. if the speed at which he runs at 36 km/hr how much time does he take to complete his run up? Now first convert speed into m/s So 36 km/hr= 36 x 5/18= 10m/s Time = 100/10= 10 sec Example 2: A man cover certain

Speed: Speed is nothing but the rate at which certain distance is covered. Thus the basis relationship between time, speed and distance is Speed= Distance covered/ Time taken Unit of speed will be either in meter/sec or km/hour. 1 km/hr=5/18meter/sec 1 meter/sec=18/5 km/hr For Example: If A person moves from A to B travelling at

Example 1: A man purchase 11 pens for Rs 10 and sells 10 pens for RS 11. How much profit or loss he makes? Suppose the person bought 11 x10=110 pen CP of 110 pen= 10/11 x100= Rs 100 SP OF 110 pens= 11/10 x100= Rs 121 Profit= 121-100= Rs 21 So percentage profit= 21/100

Profit, Loss and Discount: Cost Price: CP is the cost at which item is purchased. Selling Price: SP is the cost at which item is sold. Profit/Loss: This is the difference between selling price and cost price. If the difference is positive then it is called Profit. It the difference is negative then it is

Example 1: A sum of Rs 12,000 at simple interest amounts to Rs. 15,000 in3 years Find rate %. SI=15000-12000=3000Rs. SI= P*r*t/100 Rate= 3000*100/12000*3 =8.3% Example 2: what annual payment will discharge at a debt of Rs 750 due in 5 years, the rate of interest given is 5% per annum? Direct Formula Annual payment=

Whenever we keep any amount on bank we are paid interest. The interest is usually specified as, say 4% per annum. 4 % Per annum means if money invested is 100 then interest is 4 % i.e. 4 Rs every year. Principal: Which is denoted by P. The money lent for certain period is called

Example 1 : Find 8 percent of Rs. 225. 8% of 225=8*225/100 2/25*225=18 Rs Example 2: Express 20, as a percentage of 40. 20/40 *100 =50% Example 3: The population of town has increased from 50,000 to 60,000, find increased percentage? Increase in population= 60,000-50,000=10,000 Percentage increase= 10,000/60,000 *100 =100/6% Example 4: In a basket